6大命题点(四)观点态度题

6大命题点(四)观点态度

命题方向

听力短文中,观点态度题的主要目的是考查考生能否听出作者的态度或观点。观点态度类题目是对短文综合性理解能力的测试,这类问题的答案无法从短文中直接听到,需要一定的逻辑分析能力。考生需要在听的过程中重点把握语气、语调,富有感情色彩的形容词或副词等,据此判定作者的态度或观点。考生要特别注意作者真正的意图可能不是表面上所说的那个词,而是侧重其隐含意义,要注意规避陷阱,把握好讲话人的语调和其真正的用意。

1观点态度题的典型提问方式

What is the...opinion of...?

What’s the tone of the passage?

What is the speaker’s opinion about...?

How does the...feel about...?

What does the...mean...?

2观点态度题出题思路

(1)直接表明观点态度

图示 通过语音、语调判断:语调上扬表示情绪惊讶,语调下降通常表示怀疑态度。

图示 通过形容词判断,如:

肯定态度:favorable,approval,enthusiastic,supportive

否定态度:disapproval,dissatisfied,objection,opposition,disinterested,critical

怀疑态度:suspicious,incredulous,skeptical,questionable

客观态度:neutral,impartial,unprejudiced,unbiased,detached

(2)间接表明观点态度

作者会通过委婉的方式表达自己的观点,目的是为了体现出自己的观点更加公允,不偏激。考生可以根据对话内容的关键词、上下文甚至语气、语调的内涵意义并利用逻辑思维能力来进行判断,才能对传递的信息进行比较深层次的理解。

答题技巧

观点态度题虽然在考试中占的比例最小,但考查的是考生的综合能力。因此,掌握这类问题的答题技巧非常重要。这类题难度相对较大,所以需要引起考生的特别注意。对于这类问题,考生在考试过程中,应掌握以下方法:

(1)洞悉作者写作思路。只有了解文章的写作思路,才能准确把握作者的观点态度。要了解作者的写作思路,就要抓住文章的主题。因此,观点态度类问题的解题方法和主旨类问题的解题方法类似,一定要注意文章开始和结尾部分的句子以及措辞,尤其是文章的结尾,一般来说,结尾容易出现表明作者态度的句子。

(2)根据选项特点判断问题类型。观点态度类试题的选项中一般都含有一些引出观点态度的动词或短语,常见的有:think,believe,find,guess,imagine,consider,as far as I know等。根据这类线索词判断出试题类型以后,可以更有针对性地留意说话人对自己观点态度的陈述。

(3)熟练掌握选项特点。观点态度类问题的选项一般包含以下表明作者态度的词汇:

图示 积极词。如:positive,supportive,approval,enthusiastic,desirable等;

图示 中性词。如:indifferent,uninterested,unconcerned,neutral,impartial等;

图示 消极词。如:critical,negative,disgusting,unbearable,disappointed,useless等。

如果选项中出现这些词汇,那么问题一定是针对观点态度的。所以在听文章的时候,考生应该对文章的相关内容重视起来。

(4)抓住标识性的词语。听音时,考生应注意抓住一些表示因果、转折、比较或举例等逻辑关系的标识性的词语,如:but,instead,if,when,since等,尤其注意文中出现的转折词后的内容,如:but,however,though,although,not as...as。考生需集中精力听懂转折词后面的句子,这些地方往往就是表明作者态度的线索。

(5)把握说话人的语气。听音时,考生要通过说话人的语气来判断说话人的态度,尤其是反问、疑问、感叹等语气,往往会明显地体现出说话人的态度或观点。具体表达观点、态度时,可能出现的模式有:间接表达式,不明说赞成或反对;反问否定式,常委婉地表示质疑和反对;委婉谢绝式,先表示肯定、赞成、谢意等,随后说出真实看法;看似否定实为肯定式,如why not,I can’t agree any more等。

典型真题

No.3(https://www.daowen.com)

3.A.Health and safety are more important than personal freedom.

B.Personal freedom is more important than health and safety.

C.Old people should keep their rooms clean.

D.One should not take the risk of dealing with old people.(浙江大学2014年)

【名师点评】A。观点态度题。根据题目的关键词some social workers定位答案。原文中的health and safety和personal freedom在选项A中重现,原文中的in danger of carrying this concept与are more important than对应。故答案为A。

【听力原文】

...But is it interfering with personal freedom to insist that they go to live with some of their relatives so that they might be taken better care of Some social workers,the ones who clear up the worms,think we are in danger of carrying this concept of personal freedom to the point where serious risks are being taken with the health and safety of the old.Indeed,the old can be easily hurt or harmed.The body is like a car,it needs more mechanical maintenance as it gets older...Q3 What do some social workers think about the idea of the people

4.A.Sporting activities are forms of biological development.

B.Sporting activities are essentially forms of taming the prey.

C.Sporting activities have actually developed from hunting.

D.Sporting activities have changed the ways of hunting.(浙江大学2012年)

【名师点评】C。观点态度题。原文中的Sporting activities和hunting在选项C中重现,原文中的are essentially modified forms of与选项C中的have actually developed from对应。故答案为C。

【听力原文】

NO.4

Sporting activities are essentially modified forms of hunting behavior.Viewed biologically,the modern footballer is in reality a member of a hunting group.His killing weapon has turned into a harmless football and his prey into a goalmouth.If his aim is accurate and he scores a goal,he enjoys the hunter’s triumph of killing his prey...

Q4:What does the author think about sporting activities

实战演练

5.A.It will become popular gradually.

B.It will change the concept of food.

C.It has attracted worldwide attention.

D.It can help solve global food crises.

6.A.Skeptical. B.Optimistic.

C.Indifferent. D.Realistic.

【名师点评】

5.D。观点态度题。题目中的Dr.Mironov think of与原文中的he believes对应,原文中的help solve...global food crises在选项D中重现。故答案为D。

6.B。注意题目问的是Andrea’s attitude。根据原文中的blessed,happy和optimistic可以判定答案为B。

【听力原文】

No.5

In a small laboratory at the Medical University of South Carolina,Dr.Vladimir Mironov has been working for a decade to grow meat.A developmental biologist and tissue engineer,Dr.Mironov,is one of only a few scientists worldwide involved in bioengineering“cultured”meat.It’s a product he believes could help solve future global food crises resulting from shrinking amounts of land available for growing meat the old-fashioned way.“Growth of cultured meat is also under way in the Netherlands,”Mironov told Reuters in an interview,“but in the United States,it is science in search of funding and demand.”...Q5 What does Dr.Mironov think of bioengineering cultured meat?

No.6

Despite unemployment and the loss of her home,Andrea Clark considers herself a blessed and happy woman.Why the cheerful attitude Her troubles have brought her closer to her family.Last year,Andrea’s husband,Rick,a miner in Nevada was laid off.Though Andrea kept her job as a school bus driver,she knew that they couldn’t pay their bill and support their youngest of five children,Zack,aged nine,on one income.“At first the church helped out,but you can’t keep that up forever,”Andrea says.Then Michael,the eldest of her four adult children suggested they move in with his family.For almost three months,seven Clarks lived under one roof.Andrea,Rick and Zack stayed in the basement department,sharing laundry and single bathroom with Michael,his wife and their two children.The change cut their expenditures in half,but the new living arrangement proved too challenging.When Andrea found a job with a school district closer to her mother’s home in west Jorden,Utah,the family decided to move on.Packing up again with no picnic,Zack had to switch schools for the second time and space is even tighter.Andrea says that the moves themselves are exhausting and Rick is still looking for a job.The recession has certainly come with more problems than Andrea anticipated,but she remains unfailingly optimistic.She is excited to spend more time with her mother.Another plus,rents are lower in Utah than in Nevada.So Andrea thinks they’ll be able to save up and move out in less than 6 months.Q6 What is Andrea’s attitude toward the hardships brought by the economic recession?